Babs kweekt haar eigen courgettes in
haar tuin in Petit Halleux (België). Ik kreeg afgelopen winter na een bezoek
een potje zuur mee. Heerlijk bij bijvoorbeeld stampot en nasi. Inmiddels ben ik
alweer toe aan mijn tweede zelfgemaakte pot.
1 kilo courgette
1 ½ eetlepel zout
1 ui
1 ½ cup azijn
1 ½ cup water
1 ¼ cup suiker
1 ½ theelepel curry poeder
½ theelepel gemalen peper (mijn voorkeur
gaat uit naar gedroogde rode peper)
Dag 1:
Snijd de courgettes in stukjes en de ui
in dunne ringen en doe in een schaal of bak met een deksel. Voeg het zout toe
en doe de deksel op de schaal. Schud goed door en blijf dit met enige regelmaat
doen. Laat een nacht staan.
Dag 2:
Spoel de courgette af met koud water.
Terug in de schaal voeg je azijn, water, suiker, curry poeder en peper toe. Dek
weer af en laat een nacht staan. Schud opnieuw af en toe.
Dag 3:
Giet de courgette af en vang het vocht
op in een pan. Breng het vocht zachtjes aan de kook en voeg de courgette toe.
Laat samen 3 tot 4 minuten zachtjes koken.
Doe de courgette in gesteriliseerde
potten en vul bij met het vocht. Doe de deksels op de potten en zet deze op de
kop neer om volledig af te laten koelen.
Dag 4:
Plak een
leuk label op de potten of versier met een stofje. De courgette kan direct
gegeten worden, maar beter is om de potten enkele weken te laten staan. Ze zijn
ongeveer een jaar houdbaar.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Schrijf hier je reactie